VAD ÄR KUNDALINIYOGA?

img_0751

Kundaliniyoga kallas ibland också för livsyoga eller vardagsyoga då den består av snabbverkande tekniker för att återställa kroppens och själens balans.

Kundaliniyogans historia är mångtusenårig och ända fram till 60-talet var den bara ämnad för initierade och lärdes inte ut öppet. Det var när Yogi Bhajan tog med sig teknikerna från Indien till USA 1969 och mötte hippiegenerationen och drogproblematiken, som Kundaliniyogan blev tillgänglig för alla.

YB_a

Yogi Bhajan föddes 1929 i det som idag är Pakistan, han var yogamästare redan som 16-åring med bred kunskap och insikt i Hatha- och Kundaliniyoga. Det blev hans kall att resa till väst för att dela med sig av teknikerna och tidigt lät han förstå att det är av största vikt att vi blir medvetna om Kundaliniyogans kraft och inverkan i det vardagliga livet. Det är verkligen en yogaform att ha med sig i det dagliga livet.

Under trettio år reste Yogi Bhajan runt och undervisade, samt utbildade nya yogalärare. Han poängterade ständigt att han kommit för att utbilda lärare, inte för att samla lärjungar. Under sina verksamma år föreläste och undervisade han otröttligt och allt finns bevarat för eftervärlden i hundratals böcker och videor. Han lämnade sin fysiska kropp 2004.

Kundaliniyoga är för den vanliga människan! Där fokus ligger mer på uthållighet och varande i positioner, än på komplicerade asanas (yogapositioner). Kundaliniyoga kan utföras oavsett förutsättningar och begränsningar i kroppen, det finns inga krav att behöva vara vig eller vältränad – rörlighet och styrka kommer med tiden.

Det pratas ibland om att Kundaliniyoga skulle vara farligt, men det är ryckt ur sitt sammanhang. Kundaliniyoga enligt Yogi Bhajan är en trygg yogaform, där läraren alltid gått en längre lärarutbildning och fått en internationell certifiering. Kundalinikraften i sig är inte något annat än ren och skär livskraft! Något som vi själva kan utveckla och skapa i och av oss själva med hjälp av andning, fokus, naturliga rörelser, meditation och mantran.

Förhöjande av livslust och vitalitet är grundläggande i Kundaliniyogan och kan jämföras med helhetssyn av kropp, själ och sinne. Allt hör ihop och med hjälp av yogans tekniker kan vi uppnå större balans, mer förnöjsamhet och helt enkelt nå en känsla av frid i både kropp och själ. När vi upplever välmående i oss själva spiller det över på ett bra sätt i vardagen, livet och i de sammanhang och relationer vi rör oss. Kundaliniyoga är en livsfilosofi och en samling tekniker, som gör det skönare att vara i vår kropp och i vårt liv.

Rent konkret påverkar yogan kroppens fysik, musklerna stärks, leder och ligament blir omhändertagna, cirkulatoriska system underhålls, nervsystemet blir mer uthålligt och stärkt, matsmältningen gynnas, liksom hormonbalansen. Våra hjärnhalvor blir mer samarbetsvilliga och kroppen generellt mer balanserad mellan höger och vänster sida. Tack vare fokus, koncentration och meditation blir vi mer närvarande och har lättare att handskas med utmaningar och stress. Och via mantrasången, som är en väsentlig del av Kundaliniyogan, kommer vi i kontakt med vibrationer och högkvalitativa ljud, som på olika sätt har positiv inverkan på vår hjärna och skapar välbefinnande i hela vårt system.

En Kundaliniyogaklass enligt Yogi Bhajan ser i stort sett likadan ut världen över: ett yogapass (kriya) med enkla, men kraftfulla rörelser och positioner, vila mellan positionerna, andningsövningar, mantrasång, avslappning och meditation.

Varje klass tonas in med mantrat: Ong Namo Guru Dev Namo tre gånger och ibland även ett sk. beskyddande mantra Aad Guray Nameh, Jugad Guray Nameh, Sat Guray Nameh, Siri Guru Devay Nameh tre gånger.

Som klassavslut sjungs oftast en vacker, gammal, irländsk folkvisa:
May the long time sun shine upon you, all love surround you and the pure light within you guide your way on, samt tre långa Sat Nam.

Innerligt välkommen med på Kundaliniyoga!

✉ ninasyogiska@gmail.com