VAD ÄR KUNDALINIYOGA?

Kundaliniyoga kallas ibland också för livsyoga eller vardagsyoga då den består av snabbverkande tekniker för att återställa kroppens och själens balans.

Kundaliniyoga är för människan i vardagen! Där fokus ligger mer på uthållighet och varande i positioner, än på komplicerade asanas (yogapositioner). Kundaliniyoga kan utföras oavsett förutsättningar och begränsningar i kroppen, det finns inga krav att behöva vara vig eller vältränad – rörlighet och styrka kommer med tiden.

Ordet ‘kundalini’ kan liknas vid urkraft eller livskraft, något som vi alla har inom oss och som vi med hjälp av andning, fokus, naturliga rörelser, meditation och mantran kan göra mer vital.

Förhöjande av livslust och vitalitet är grundläggande i kundaliniyogan och kan jämföras med helhetssyn av kropp, själ och sinne. Allt hör ihop och med hjälp av yogans tekniker kan vi uppnå större balans, mer förnöjsamhet och helt enkelt nå en känsla av frid i både kropp och själ. När vi upplever välmående i oss själva spiller det över på ett bra sätt i vardagen, livet och i de sammanhang och relationer vi rör oss. Kundaliniyoga är en livsfilosofi och en samling tekniker, som gör det skönare att vara i vår kropp och i vårt liv.

Rent konkret påverkar yogan kroppens fysik, musklerna stärks, leder och ligament blir omhändertagna, cirkulatoriska system underhålls, nervsystemet blir mer uthålligt och stärkt, matsmältningen gynnas, liksom hormonbalansen. Våra hjärnhalvor blir mer samarbetsvilliga och kroppen generellt mer balanserad mellan höger och vänster sida. Tack vare fokus, koncentration och meditation blir vi mer närvarande och har lättare att handskas med utmaningar och stress. Och via mantrasången, som är en väsentlig del av Kundaliniyogan, kommer vi i kontakt med vibrationer och högkvalitativa ljud, som på olika sätt har positiv inverkan på vår hjärna och skapar välbefinnande i hela vårt system.

En kundaliniyogaklass ser i stort sett likadan ut världen över: ett yogapass (kriya) med enkla, men kraftfulla rörelser och positioner, vila mellan positionerna, andningsövningar, mantrasång, avslappning och meditation.

Varje klass tonas in med mantrat: Ong Namo Guru Dev Namo tre gånger och ibland även ett sk. beskyddande mantra Aad Guray Nameh, Jugad Guray Nameh, Sat Guray Nameh, Siri Guru Devay Nameh tre gånger.

Som klassavslut sjungs oftast en vacker, gammal, irländsk folkvisa:
May the long time sun shine upon you, all love surround you and the pure light within you guide your way on, samt tre långa Sat Nam.


✉ ninasyogiska@gmail.com