YOGA FÖR HÖGKÄNSLIGA

Det är tack vare yogan och meditationen, som jag börjat lära känna mig själv och hur jag fungerar på ett djupare plan. När jag insåg på vilket sätt yogan har hjälpt mig, väcktes också idén att sammanställa ett material för dig som kan känna igen dig i högkänslighet, men också för dig som har eller möter högkänsliga i din vardag – och kanske också som en liten navigationskarta för dig som arbetar som yogalärare.

Jag växte upp i tron att jag var överkänslig, väldigt blyg och som yngre vuxen ibland till och med lite nervig. Jag fick ofta höra att jag tog saker onödigt hårt och att ”det där var väl inget att bry sig om”. Uttryckte jag ovilja mot vissa sociala sammanhang eller gruvade mig inför uppdrag där jag som person exponerades, så möttes jag inte sällan av “det är bara att ta sig i kragen och göra det”. Under alltför många år kände jag mig fel och försökte hitta vägar förbi min osäkerhet och uppenbara känslighet. Det gick inte att se sammanhanget, eftersom jag inte hade kunskapen om vad det handlade om. Det var bara jobbigt.

I en värld och ett samhälle där mycket idag är anpassat till den högpresterande individen, som har förmågan att navigera oberört oavsett omständigheter, så blir den högkänsliga lätt överväldigad och utmattad. Den högkänsliga besitter förmågan att läsa av och pejla in känslor, stämningar och underliggande faktorer, så kan den höra det outtalade, se det diffusa och läsa det som står mellan raderna. Många liknar det vid att hela tiden ha känselspröten ute. Vara i ständig beredskap, oförmögen att stänga av. Det gör det inte helt enkelt att navigera och förhålla sig, och det kräver att den högkänsliga lär sig ta ansvar för sitt eget välmående och hitta metoder, som gör det lättare att leva och vara.

Innan jag kom underfund med att jag är högkänslig, gick jag omkring lite som en tickande bomb. Så mycket missförstånd, både gentemot mig själv och andra, och så mycket frustration kring känslan av att jag inte passade in och tog allting personligt. Ur frustration växer också skuldbeläggande. Jag ville inte se och ta mitt eget ansvar. Allting var någon annans fel och alla andra borde anpassa sig. Nej, det är inte lätt att försöka passa in i en fyrkantig värld, men inget blir bättre av att stånga sig blodig.

Det var först med några års yoga i omloppet, som jag började inse varför jag reagerar, agerar och känner som jag gör. Vad det beror på och hur jag kan göra för att ha bättre kontroll, och inte minst hur jag kan förändra mitt förhållningssätt.

Yogan gjorde att jag tvingades vara med och se mig själv i sanning. I föreningen av fokus, andetag och ett mer naturligt rörelsemönster, hände något. Jag kunde återetablera kontakt med det som var sant på riktigt, och inte bara föreställningar och tankar. Innan var jag helt enkelt inte på plats i mig själv och det går att skylla på allt från uppväxt, miljö, relationer och tiden vi lever, men främst handlar det om flykt och försvar.

Det är lätt att låta bli och det är lätt att låta saker vara precis som de alltid varit. Människan fungerar så. Vanedjuret, som vet vad det har, men känner sig osäker inför det okända. Det kräver ett visst mod att kliva ut ur bekvämlighetszonen och det var precis det jag gjorde när jag började utforska och ta reda på min sanna identitet, som är iklädd ett väldigt känsligt personlighetsdrag, som dessutom allra helst drar sig undan. Hej, jag heter Nina och är högkänslig och introvert.

Det är alltså tack vare yogan och meditationen, som jag börjat lära känna mig själv och hur jag fungerar på ett djupare plan. Att högkänslighet, eller högsensitivitet, de senaste åren fått uppmärksamhet i böcker och media har såklart också hjälpt till. Det är ju så det är, en del pusselbitar låter vänta lite längre på sig.

När jag insåg på vilket sätt yogan har hjälpt mig, så väcktes också idén att sammanställa ett material för den som kan känna igen sig i högkänslighet, men också för den som har eller möter högkänsliga i sin vardag – och kanske också som en liten navigationskarta för dig som arbetar som yogalärare.


Manualen – Yoga för högkänsliga

Yoga för högkänsliga är både en personlig reflektion kring högkänslighet och hur yogan gjort det lättare för mig att förhålla mig till personlighetsdraget och en manual, som tillhandahåller en samling yogiska verktyg, särskilt utvalda för den högkänsliga – andningsövningar, yogapass och meditationer.

Ta en titt på innehållet!


Vill du ha ett eget exemplar av Yoga för högkänsliga?

Manualen i tryckt format är slutsåld, men du kan köpa den som PDF direkt av mig. Bara fyll i dina kontaktuppgifter nedan och betala, så mailar jag den till dig senast följande vardag!

A4-format. 52 sidor.
Erbjudande: 12 euro

Efter köp skickas e-post åt dig med nedladdningslänk senast följande vardag!


Har du frågor är du välkommen att maila till ninasyogiska@gmail.com